2017. december 14., csütörtök      Köszöntjük a Szilárdákat!
Keres Akadálymentes verzió
Felhasználói név: 
Jelszó: 
Bejelentkezés
2017. december
Előző hónapHKSzCsPSzVKövetkező hónap
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       

 

Szakmai nap az értékek jegyében

2016. szeptember 15., csütörtök    Tartalom nyomtatása
A Herman Ottó Intézet Természetmegőrzés, Tájfenntartás és Közösségi Fejlesztések Igazgatósága kihelyezett szakmai napot tartott 2016. szeptember 9-én, Nagykökényesen és Hatvanban.
A közel hatszáz fős település, Nagykökényes polgármestere, Besszer Andrásné mutatta be a település és környékének történetét. A rendhagyó vendégváráshoz a településen jelentős munkát végző személyek is csatlakoztak: Nagy Ferenc, alpolgármester, a hatvani városüzemeltetési gazdaságit társaság vezetője, Hargitai Katalin, a Zagyvaság Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület főtitkára, és Nagy Zoltán, a nagykökényesi világi egyháztanács elnöke is. Jelen volt Laczik Csaba és Forgács György kökényesen élő, helyi alkotók, akik Budapesten, a „Nemzet Főterén”, vagyis a Kossuth téren álló szobrok felújítási folyamatát mutatták be.

A Herman Ottó Intézet munkatársai megismerhették a helyi védettségű Dessewffy-kúria épületét, melyet a közeljövőben pályázat keretében terveznek felújítani és hasznosítani. A kúria egykori, összedőlés határán álló istállóját uniós LEADER program támogatásával alakították alkotóházzá a helyiek. Már a megnyitást követően országos jelentőségű konferenciának adhatott otthont: 2011-ben itt tartotta szakmai találkozóját a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) elnöksége „Merre tart a magyar falu?”címmel. A program résztvevői az értékfeltáró, helyi séta részeként az Árpádkori alapokon nyugvó római katolikus templom épületével és az ugyancsak vidékfejlesztési támogatással megújított parókia épületének apró titkaival ismerkedhettek.

Hatvan egyik leghíresebb épületében helyi szakvezetéssel látogathatták meg a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum kiállításait a résztvevők. A gondosan összeállított tárlatnak az uniós támogatásból gyönyörűen felújított Grassalkovich kastély ad otthont. A vidékfejlesztési miniszter jelenlétében 2014-ben átadott épületegyüttesben a halászmesterség és a horgászat, valamint a vadászmesterség fejlődését, a vadászat kultúrtörténetét bemutató tárlat, de a kastély múltját, és a Széchenyi Zsigmond életútját bemutató emlékszoba egyaránt megtekinthető. Az 1900-as évek elején másodvirágzását élő kastélyban – a báró címmel is elismert Hatvany –Deutsch családnak a kulturális életet támogató, mecénási tevékenységének köszönhetően - Thomas Mann, József Attila, Lesznai Anna valamint a „Nyugat” szerkesztőségének több tagja is vendégeskedett. Irodalmi munkásságuk több emlékszobában is nyomon követhető.

A hatvani szakmai program részeként Szalánczi Zoltán, a Baptista Szeretetszolgálat által helyben működtetett Hegymenet Klub nappali intézményének vezetője mutatta tevékenységüket. Ennek egyik leghangsúlyosabb feladata a szenvedélybetegek és a fogyatékkal élők nappali ellátásának biztosítása, valamint az ehhez kiépített több ezer adagos konyha üzemeltetése, amely a rászorulók ellátását szolgálja.

A szakmai nap végén túrára is sor került, melynek keretében a Magyarország legmagasabb dombja közelében található, szép természeti környezetben elterülő Széles-kövi tengerszemet is felkereshették az intézet munkatársai. A tó a korábbi andezitbányászat eredményeként alakult ki, jelenleg 10-15 méter magas sziklafalak határolják, tiszta vize 8-10 méter mély. Az Apc község külterületén található egyedi tájérték mindenki számára elérhető hasznosítása régi vágya az itt élőknek. A festői adottságú természeti képződménnyel a program zárásaként ismerkedtek meg a szakmai napon résztvevő háttérintézeti szakemberek.

Szakmai nap az értékek jegyében Szakmai nap az értékek jegyében Szakmai nap az értékek jegyében Szakmai nap az értékek jegyében