2017. december 14., csütörtök      Köszöntjük a Szilárdákat!
Keres Akadálymentes verzió
Felhasználói név: 
Jelszó: 
Bejelentkezés
2017. december
Előző hónapHKSzCsPSzVKövetkező hónap
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       

 

Összebeszélünk-II. Ifjúságügyi kongresszus

2016. augusztus 24., szerda    Tartalom nyomtatása
2014 őszén került megrendezésre az I. Ifjúságügyi Kongresszus, mert az utóbbi években az ifjúságszakmai térben nem voltak olyan találkozási alkalmak, konferenciák, amelyek szolgálhatnák egyfelől a szakmai-tudományos munícióbővítést, másfelől a szakemberek társas környezetének biztosítását.
Mind a résztvevői, mind a szervezői-tudományos oldalról egyértelműnek látszott az igény a Kongresszus sorozattá formálására, amelynek II. alkalma az egymásra utaltságot kívánja kifejezni mind a generációk között, mind a fizikai vagy diszciplináris határokon átnyúlva. Ennek tükrében az Összebeszélünk – II. Ifjúságügyi Kongresszus EGYMÁSRA UTALVA címmel kerül megrendezésre, 2016. augusztus 26-27-én (péntek-szombat) Komáromban és Rév-Komáromban.

Reméljük, hogy szolgálhatjuk a fiatalokkal foglalkozó diszciplínák és szakmák közötti diskurzus erősítését és az ifjúságügy integratív megközelítésének elősegítését, teret adva az ifjúságügy: az ifjúságszociológia, pedagógia-kultúraközvetítés, ifjúsági szociális munka, ifjúságpolitika legújabb innovációinak bemutatására és hozzáférési lehetőséget biztosítva a szakpolitikák célkitűzései, a tudományos nóvumok és a szakmai gyakorlat megismerésére, szembesítésére.

A kongresszus nyitóelőadásait tartó neves szakemberek sora:

Ferge Zsuzsa, Krémer Balázs, Radó Péter, L. Ritók Nóra, Salamon Eszter, Vass Vilmos
Valamint, hogy egy csipet kultúra se maradjon el, Erdős Virág versével zárul a konferencia.

Az Egymásra utalva - II. Ifjúságügyi Kongresszuson Böröcz Lívia és Eperjesi Tamás workshop vezetésével megtudhatjuk, hogy mit is jelentenek a következők: "a lábukkal szavaznak"; "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan ... és közösen".

A workshoppárról gondolatébresztőként:

Probléma fókusz: Vidéki fiatalok és elvándorlás

A műhelyben azt tárjuk fel, hogy mi az, ami miatt a fiatalok vidékről is „a lábukkal szavaznak”, vagyis elvándorolnak faluról városba, városból nagyvárosba, nagyvárosból külföldre. A közösség vagy az infrastruktúra hiánya? A humán vagy a fizikai tényező a meghatározó? Az objektív vagy szubjektív elemek a döntőek? A műhelybeszélgetésen feltérképezzük, hogy a résztvevő szakemberek és/vagy laikusok milyen problémákkal, kihívásokkal találkoznak mindennapjaik során.

Módszertani fókusz: Fiatalok helybentartása-visszatérése

Talán soha nem volt ekkora aktualitása a „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” eszmének, amely mára a „Cselekedj lokálisan és közösen” ethoszával egészül ki. Mi köze van az önkéntességnek, a hagyományainknak, az egyén boldogságának, a beszélgetésnek, a társadalmi tőkének és az egyházaknak a vidéki boldogulásunkhoz? Ilyen és hasonló kérdések mentén keressük közösen a jó megoldásokat, válaszokat.

A kongresszus részletes programját ide kattintva érhetik el.

Forrás: ifjusagugy.hu