2017. december 14., csütörtök      Köszöntjük a Szilárdákat!
Keres Akadálymentes verzió
Felhasználói név: 
Jelszó: 
Bejelentkezés
2017. december
Előző hónapHKSzCsPSzVKövetkező hónap
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       

 

Munkában a vidékfejlesztők ernyőszervezete

2017. május 30., kedd    Tartalom nyomtatása
2017. május 25-én tartotta közgyűlését a Magyar Ruralisztikai Társaság. A Herman Ottó Konferencia Központban megtartott tanácskozáson a tagság megválasztotta a szervezet titkárának Tar Gyulát, valamint kijelölték tevékenységük főbb irányait.
Csatári Bálint nyitó gondolataiban elmondta: a vidék sokszínűségét kívánja megjeleníteni a szervezet, hiszen számtalan szakterületet képvisel a tagság is. Hangsúlyozta: célunk, hogy minden megyében, vagy akár minden tájegységben legyen egy mag, ami a Magyar Ruralisztikai Társaság (MARUTA) szellemiségét képviseli és ápolja.

Az egyes területek dolgozók szakosztályokat, tagozatokat alakítanak a jövőben, valamint az ott folyó munka eredményeit továbbítják a Vidékstratégiáért felelős Földművelésügyi Minisztériumnak, illetve az agrár-vidékfejlesztésért felelős Miniszterelnökség felé. A most elindított közös munkáról pedig, még ez év végén tartanak egy részletes szakmai vitanapot. A közgyűlésen a tagság döntött a tagdíjról, a szervezet széleskörű kommunikációs csatornáinak – saját honlap, levelezőlista és jó gyakorlat regiszter – létrehozásáról. A tanácskozás ideje alatt tette nyilvánossá közösségi oldalát a szervezet, amelyet a www.facebook.com/ruralisztika lehet elérni.

A MARUTA-val, mint a vidék szakmai ernyőszervezetével a jövőben együtt kíván működni a Kistérségi Fejlesztők Országos Szervezete Egyesület (KIFESZ) és a LEADER Egyesületek Szövetsége (LESZ), erről mindkét civil szervezet külön közgyűlésen döntött. A szervezeti együttműködés kereteit a MARUTA közgyűlése is jóváhagyta, valamint felhatalmazta Csatári Bálint elnököt, Szabó Gellért alelnököt, valamint Tar Gyula titkárt, hogy ennek konkrét kereteiről egyeztessenek Finta István elnökkel (LESZ) és Csikász Gábor ügyvezető elnökkel (KIFESZ).

A vidékfejlesztők szakmai tanácskozásán, az ugyancsak a Herman Ottó Konferencia Központban tartott LESZ közgyűlésén jelenlévő Mezei Dávid agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár tájékoztatóját a kormányzati uniós vidékfejlesztési törekvések aktualitásairól, a közösségi gazdasági vidékfejlesztés (LEADER) helyzetéről a MARUTA tagjai is meghallgatták.

A közgyűlésen elhangzott előadásokat az alábbi linkekre kattintva tölthetik le:

Sáringer-Kenyeres Tamás: Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tervei, támogatási céljai
Szlanyinka Edina: A térségek közötti és nemzetközi együttműködésről szóló felhívás aktuális kérdései
Gelencsér Géza: EFOP 1.7.1
Dr. Mezei Dávid: A LEADER program aktuális kérdései
Böröcz Lívia: Szelíd térségfejlesztési modellek a gyakorlatban

Forrás: Herman Ottó Intézet
Kulcsszavak: közgyűlés, LESZ