2017. október 22., vasárnap      Köszöntjük az Elődöket!
Keres Akadálymentes verzió
Felhasználói név: 
Jelszó: 
Bejelentkezés
2017. október
Előző hónapHKSzCsPSzVKövetkező hónap
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

 

Középpontban az öko-innováció

2015. október 20., kedd    Tartalom nyomtatása
Az információcsere, az együttműködések fórumaként szolgált a Földművelésügyi Minisztérium és a Herman Ottó Intézet közös rendezvénye, amelynek középpontjában az öko-innovatív környezetvédelmi vállalkozások támogatási lehetőségei álltak.
Magyarország legnagyobb környezetipari szakmai seregszemléje, az immár negyedik alkalommal megrendezett ÖKOINDUSTRIA Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás adott helyet az I. Öko-innovációs Konferenciának. A Földművelésügyi Minisztérium és a Herman Ottó Intézet közös eseményén az illetékes minisztériumok és háttérintézményeik szakemberei tájékoztatták az érdeklődőket a rendelkezésre álló európai uniós és hazai pályázati lehetőségekről, emellett ismertették a legjobb környezetvédelmi innovációs példákat.

A rendezvény házigazdájaként Szabó Teréz Krisztina, a Földművelésügyi Minisztérium Környezetfejlesztési Főosztályának osztályvezetője, majd Béres András köszöntötte a résztvevőket. A Herman Ottó Intézet főigazgató-helyettese elmondta, hogy a környezetügy területén az innováció szempontjából kiemelten fontos terület a megfelelő felkészülés és alkalmazkodás az éghajlatváltozásra, a rendelkezésünkre álló, sok esetben véges erőforrásaink, energiahordozóink, ásványi kincseink hatékonyabb felhasználása, valamint a környezetszennyezés mértékének csökkentése. Hozzátette: az innováció területén a kormány alapvető célkitűzéseit a Nemzeti Környezettechnológiai Innovációs Stratégiában fogalmazza meg, amelyet az ökoszisztémák terhelésének csökkentése, a természeti erőforrások takarékos használata, valamint a gazdaság fenntartható fejlesztése érdekében fogadtak el kilenc konkrét célterületet nevesítve. A Herman Ottó Intézet együttműködve a földművelésügyi tárcával kétévente végzi el ennek kiértékelését és fogalmazzák meg az új irányvonalak meghatározását.

A konferencia az információcserére és szakmai együttműködések fórumaként szolgált, amelyen a kijelölt stratégia számos területét érintették. A meghívott előadók különböző környezettechnológia pályázatokról tartottak előadást, olyan pénzügyi alapokról, amelyek útján a vállalkozások előremutató szolgáltatásokat, termékeket állíthatnak elő. Ismertették a zöldgazdaság fejlesztés lehetőségeit, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programot, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programot (GINOP), majd összevetették a Széchenyi 2020 és a Horizont 2020 pályázati rendszereket. Rávilágítottak a hazai és az európai unós fejlesztési lehetőségek előnyeire és kihívásaira, majd hangsúlyozták a tudás megosztás jelentőségét is. Az előadások során lehetőség nyílt részletesen megismerni a hazai öko-innovációs piac kínálatát, a különböző hazai fejlesztések során elért eddigi eredményeket.

Az esemény kiváló lehetőséget biztosított az innovatív környezetvédelmi technológiák és szolgáltatások bemutatására. Előzetes elbírálás alapján kiválasztott vállalatok számoltak be környezetvédelmi, innovatív termékükről, eljárásukról, szolgáltatásukról, így megismerkedhetett a hallgatóság egy építési-bontási hulladékok hasznosításához fejlesztett térképes applikációval és egy önfenntartó családi ház mintaprojekttel is.

Előadások:

Csécsei Ádám előadása
Gedei Gábor előadása
Ilcsik Csaba előadása
Irk Attila előadása
Nemes Csaba előadása
Pál Kata előadása
Tóth Orsolya előadása
Hartay Mihály előadása
Petrovszki Krisztián előadása


Forrás: Herman Ottó Intézet