2017. december 14., csütörtök      Köszöntjük a Szilárdákat!
Keres Akadálymentes verzió
Felhasználói név: 
Jelszó: 
Bejelentkezés
2017. december
Előző hónapHKSzCsPSzVKövetkező hónap
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       

 

KIFESZ-LESZ szakmai konferencia

2016. február 15., hétfő    Tartalom nyomtatása
Családias hangulatú szakmai konferenciát szervezett a Kistérségi Fejlesztő Szervezetek Országos Szövetsége (KIFESZ) és a LEADER Egyesületek Szövetsége (LESZ) 2016. február 9-én, amely eseménynek a Herman Ottó Intézet konferenciaterme adott helyet.
A közel 160 megjelent vendéget Mezőszentgyörgyi Dávid, a Herman Ottó Intézet főigazgatója köszöntötte.

Kiss Gábor, a Herman Ottó Intézet szakmai tanácsadója, a Zöldutak Módszertani Egyesület alelnöke elemezte a natúrparkok jelenlegi helyzetét és bemutatta a magyarországi natúrparkok fejlesztési koncepcióját, amely a Herman Ottó Intézet koordinálásában készült el. Szó esett többek között egy átfogó minőség- és szervezetfejlesztésről és együttműködésről, az országos natúrparki „minőségoffenzíva” elindításáról, valamint a fejlesztési koncepcióban vázolt pillérekről is.

Csikász Gábor, a Kistérségi Fejlesztő Szervezetek Országos Szövetségének elnöke ismertette a 2016. évi tervezett programokat, illetve a térségfejlesztési együttműködési lehetőségeket.

A mintaértékű, illetve regionális, országos együttműködés alapjául szolgáló projekteket, elképzeléseket mutatta be Kandikó Rita, a nagyvázsonyi Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület elnöke, egyben a KIFESZ alelnöke, aki 2016 januárjában részt vett a Brüsszelben megrendezett „Társadalmi vállalkozások” című konferencián. A brüsszeli szakmai találkozón elhangzottak ismertetését követően, előadásának további részében a KIFESZ nemzetközi szerepét, a RIPESS, vagyis a Nemzetközi Hálózat a Társadalmi és Szolidáris Gazdaságért céljait, valamint az Európai Fórum a Társadalmi és Szolidáris Vállalkozásokról céljait, témáit részletezte. Előadásában megemlítette azt is, hogy a kétévente megrendezésre kerülő Nemnövekedési Konferenciát 5. alkalommal – Párizs, Barcelona, Velence és Lipcse után - Budapesten tartják 2016. augusztus 30. és szeptember 3. között.

Hajas Pál, a Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület Elnöke az európai működési trendekről tartott előadásában kifejtette az Európai Vidéki Hálózatok Közgyűlésein elhangzottakat. Kiemelte, hogy szükséges az irányító hatóság és a kifizető ügynökség intenzívebb részvétele, ismertette az egyszerűsített költségelszámolás szükségességét, illetve a nemzeti és regionális LEADER hálózatok kiemelkedő szerepét a vidékfejlesztési programok végrehajtásában.

A „tufakő” integráció kiépítéséről, és az „1 falu – 1 MW” energetikai integráció fejlesztéséről beszélt Nagy József, a Bükk-térségi LEADER Egyesület elnöke. A „tufakő” integráció kiépítésével kapcsolatban említette a tufakő pincerendszer létesítésének és működtetésének oktatását, a tufakő mívesség elsajátításának fontos szerepét, melyhez később vendéglátás és annak megszervezése is kacsolódna. Az „1 falu – 1 MW” energetikai integráció fejlesztése során - melyet Mikrovirkának is neveznek - 3-10 kW-os napelem rendszereket építenek ki, az általuk nyert energiával pedig különböző intézmények, középületek áramellátását biztosítják, valamint elektromos autók töltőállomását látják el energiával.

Páliné Keller Csilla, a Nyugat-Dunántúl helyi akciócsoportjának munkaszervezet vezetője előadásában az MVH, az IH és a LEADER Helyi Akciócsoportok (HACS-ok) konstruktív együttműködését, az első közös tanulmányút részleteit mutatta be, illetve a 2017-2020 között megrendezésre kerülő HACS Akadémia és további fórumok terveiről beszélt.

Bíróné Nagy Csilla, a Közép-Szabolcsi LEADER Egyesület (korábbi nevén: Ibrány és Térsége Természetvédelmi Egyesület) munkaszervezet vezetője a GINOP pályázati lehetőségek turisztikai hasznosításáról, a helybeni értékteremtésről és szolgáltatásfejlesztésről, illetve a LEADER Helyi Fejlesztési Stratégia (HFS) kapcsolódási pontjairól beszélt.

Bazsó Gabriella, az Éltető Balaton-felvidék HACS képviseletében a stratégiájukban szereplő célokat, valamint az Éltető Balaton-felvidék védjeggyel rendelkező és a védjegyhez újonnan csatlakozó termelők és szolgáltatók tevékenységének fejlesztési lehetőségeit vázolta fel előadásában. Részletezte továbbá a HFS által lefedett települések pályázati lehetőségeit, a kiválasztási kritériumokat és a megvalósítás tervezett időpontjait, indikátorait.

Rácz Judit, a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület HACS munkaszervezet vezetője a 2010. óta évente megrendezésre kerülő LINC (Leader Inspired Network Community) rendezvénysorozatról beszélt. Az idén 2016. szeptember 27-29-én megrendezésre kerülő három napos nemzetközi vidékfejlesztési szakmai találkozónak ezúttal Magyarország ad otthont, a HACS szervezésében. A konferencián a vidékfejlesztési szakembereknek lehetőségük nyílik szakmai workshop keretében bemutatni az általuk megvalósított fejlesztéseket, és kötetlenül beszélgethetnek a gazdaságfejlesztés, a turizmus, a társadalmi aktualitások, valamint a környezetvédelem és energetika témaköreiben.

Magócs Krisztina
, a Lechner Tudásközpont munkatársa részletezte a HFS értékelési szempontjait és előadása végén javaslatokat is felvázolt a jelenlévő HACS munkaszervezet vezetők és munkatársak számára a stratégiák elkészítésére vonatkozóan.

A résztvevők a visszajelzések alapján nagyon hasznosnak tartották az előadásokat, és további találkozókra, szakmai megbeszélésekre ösztönözték a konferencia szervezőit. Ezúton is köszönjük minden résztvevőnek, hogy jelenlétével megtisztelte a szakmai rendezvényt, és aktív közreműködésével hozzájárult annak magas színvonalához, illetve a kapcsolódó „batyus” vendéglátáshoz.

A rendezvényen elhangzott előadások ide kattintva tölthetőek le.

Forrás: Herman Ottó Intézet
Kulcsszavak: konferencia