2017. december 16., szombat      Köszöntjük az Alettákat és az Etelkákat!
Keres Akadálymentes verzió
Felhasználói név: 
Jelszó: 
Bejelentkezés
2017. december
Előző hónapHKSzCsPSzVKövetkező hónap
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       

 

Kaptárkőnap a Bükkalján

2015. április 14., kedd    Tartalom nyomtatása
A Földművelésügyi Minisztérium, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és Szomolya község önkormányzata a kaptárkövek védetté nyilvánítása alkalmából április 10-én egész napos rendezvényt szervezett Szomolyán.
A Kaptárkövek a földművelésügyi miniszter 2014. november 4-én hatályba lépett, a kaptárkövek megóvását szolgáló természeti emlékek létesítéséről, valamint a kaptárkövek megóvását szolgáló természetvédelmi kezelési terv kihirdetéséről szóló 17/2014. (X. 27.) FM rendelet alapján élveznek védettséget. A védetté nyilvánítás célja a természeti és kultúrtörténeti jelentőséggel egyaránt rendelkező kaptárkövek és közvetlen természeti környezetük megőrzése, valamint kutatásuk és természetvédelmi célú bemutatásuk elősegítése.

A rendezvényen nyitóbeszédet mondott Guczi István Szomolya község polgármestere, Rónai Kálmánné a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, majd a rendezvény fővédnöke és díszvendége Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki hangsúlyozta, hogy a kaptárkövek számbavétele és védelme azért is fontos, hogy a tájban rejlő természeti és kulturális értékeket a következő generáció számára is megőrizhessük.

A kaptárkövek máig talányt jelentenek a szakemberek és kutatók számára, csupán feltételezések vannak korukról és céljukról. Szakrális vagy gazdasági céllal emberi alkotás eredményeként jöttek létre azok a fülkés sziklák, melyek tavaly október óta, mint természeti emlék, országos védelem alatt állnak.

A rendezvényen V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a Hungarikum törvényről és a Nemzeti Értéktárról tartott tájékoztatót, ahol kiemelte, hogy a települési értéktárba, azok a „szerethető értékek” kerülnek, amelyeknek a helyi lakosság kiemelt jelentőséget tulajdonít. Ezt követően Guczi István, Szomolya polgármestere az ország első Tájegységi Értéktár Bizottságának megalakulását jelentette be, amely lehetőséget ad a több megyébe szakadt tájegységek összetartozásának, közös identitásának erősítésére, egy közös értékleltár létrehozása által.

Ezt követően Dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár a Nemzeti Parki Termék védjegy programot mutatta be, kihangsúlyozva a védjegyes termelők és termék előállítók tájfenntartó és helyi gazdaságfejlesztő szerepét. Majd Dr. Fazekas Sándor ünnepélyesen átadta a védjegyhasználati szerződéseket.

Végül megnyitották a „Kaptárkövek” című fotókiállítást, ahol a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület díjazta a nyertes pályaműveket.

Rendhagyó terepi műhelykonferenciával fejeződött be az egésznapos rendezvény, ahol előadást hallhattunk természetesen a kaptárkövekről (Baráz Csaba), a Bükkalja tájvédelmi feladatairól (Dr. Dobos Anna), a szomolyai kaptárköveknél megvalósult régészeti feltárásokról (Szörényi Gábor), a védetté nyilvánítás folyamatról és szerepéről (Árgay Zoltán). Majd az egyedi tájértékekről, és a tájértékek megőrzésének lehetőségéről (Dr. Kiss Gábor), és végül a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület tevékenységről, akik 2010-ben a Magyar Tájdíjat is elnyerték (Havasi Norbert)

Forrás: NAKVI
Kulcsszavak: konferencia