2017. december 14., csütörtök      Köszöntjük a Szilárdákat!
Keres Akadálymentes verzió
Felhasználói név: 
Jelszó: 
Bejelentkezés
2017. december
Előző hónapHKSzCsPSzVKövetkező hónap
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       

 

Hármas jubileumi ünnepség Aggteleken

2015. szeptember 28., hétfő    Tartalom nyomtatása
Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és a Szlovák Köztársaság Állami Természetvédelme együttműködésében az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt kutatása és védelme címmel tudományos konferenciát szerveztek Aggteleken. Az esemény nyitóünnepségére 2015. szeptember 22-én került sor, amelyen részt vettek a Herman Ottó intézet természetvédelemért- és tájfenntartásért felelős szakemberei is.
A hazai természetvédelmi programok sorában kiemelt jelentőségű esemény első sorban az Aggteleki Nemzeti Park 30 éves, az UNESCO 70 éves és a Világörökség 20 éves jubileumi fennállását ünnepelte, amely a Baradla-barlang Hangversenytermében került megrendezésre.


Az Aggteleki-és a Szlovák-karszt barlangjai a Világörökség részét képezik

A rendezvény fővédnöke Áder János Magyarország köztársasági elnöke, valamint Andrej Kiska a Szlovák Köztársaság elnöke volt. Nyitóbeszédében mindkét államfő hangsúlyosan szólt a környezetvédelem és a természetvédelem fontosságáról. Áder János beszédében Ferenc pápa enciklikájából idézve azt mondta: a természeti környezet közjó, az egész emberiség öröksége, és annak állapota mindenki felelőssége. Magyarország köztársasági elnöke úgy fogalmazott: húsz esztendő földtörténeti mércével mérve csekélység: húsz év alatt egy cseppkő mindössze négy millimétert nő, a Baradla-barlangban tehát sok millió év kellett ahhoz, hogy ezek a csodálatos természeti alkotások létrejöjjenek. Ugyanakkor húsz év emberi mércével mérve már jelentősnek mondható. Az államfő kiemelte, hogy az elmúlt húsz év a két ország szakembereinek közös szenvedélyéről, munkájáról és egy közös szemlélet kialakításáról is szólt.


Áder János, Magyarország köztársasági elnökének ünnepi beszéde a Baradla-barlangban

Áder János ezt követően megköszönte a magyar és a szlovák barlangkutatók sok évtizedes feltáró- és kutatómunkáját, majd beszédét a következő, Herman Ottótól idézett gondolattal zárta: „Értelemből fakadó szeretettel forduljatok a természet felé!”

Andrej Kiska Szlovákia köztársasági elnöke beszédében kiemelte, hogy az aggteleki- és a szlovák-karszt a két ország közös, a világ által is elismert öröksége, természeti kincse, az itt élők és dolgozók arra törekszenek, hogy a következő nemzedékeknek is megőrizzék ezt az egyedülálló értéket, amely túllép a nemzeti határokon.

A jubileumi ünnepségen az államfők mellett a Szlovák Karszt Nemzeti Park igazgatója, valamint az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója is köszöntötte a résztvevőket. A nyitóünnepségen résztvevők száma meghaladta a 200 főt. A rendezvényen Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár is részt vett.

Az ünnepi beszédeket követően a Miskolci Szimfonikus Zenekar előadásában Kodály Zoltán: Galántai Táncok műve hangzott el, amely a barlangterem sajátos akusztikája miatt különösen hatásos és lenyűgöző produkciót jelentett.


A Miskolci Szimfonikus Zenekar előadása

Az ünnepi program folytatásaként lehetőség nyílt a Baradla-barlang aggteleki rövid-túra szakaszának megtekintésére, valamint a Szlovák-karszt területén nyíló, a Baradla-barlanggal közös barlangrendszert alkotó Domica-barlang kiépített szakaszainak meglátogatására.

A Baradla-Domica-barlangrendszer a mérsékelt égöv egyik kiemelten fontos patakos barlangja, amely teljes hosszúsága az évtizedes kutatómunkának köszönhetően napjainkban meghaladja a 26 kilométert. Az aggteleki- és a szlovák-karszt barlangjainak csaknem egésze még teljes mértékben eredeti természetes állapotában csodálható meg.

A barlangtúrák után a két ország köztársasági elnöke Aggteleken a hármas jubileum alkalmából, a további sikeres együttműködés szellemében emlékoszlopot avatott.

Tekintettel arra, hogy az ünnepi rendezvényre számos környezetvédelemmel, természetvédelemmel foglalkozó szervezet képviselője és munkatársa kapott meghívást, a hivatalos programot követően személyes szakmai beszélgetésekre is nyílt lehetőség.

Forrás: Herman Ottó Intézet

Kulcsszavak: jubileum