2017. december 14., csütörtök      Köszöntjük a Szilárdákat!
Keres Akadálymentes verzió
Felhasználói név: 
Jelszó: 
Bejelentkezés
2017. december
Előző hónapHKSzCsPSzVKövetkező hónap
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       

 

Értékek a Zengővidéken

2016. október 26., szerda    Tartalom nyomtatása
A Nemzeti Művelődési Intézet, a Herman Ottó Intézet, Pécsvárad Város Önkormányzata és térségi civil szervezetek közös mintaprojektet valósítanak meg az idén 50 éves Pécsváradi Leányvásár hagyományaihoz kapcsolódóan. A projekt közös kísérlet arra, hogy a helyi és térségi értékek közösségi felmérése megvalósuljon, a két háttérintézmény által kidolgozott módszertan alapján.
Az idén 50 éves Pécsváradi Leányvásárhoz kapcsolódóan hagyományőrző, helyi identitást és lokálpatriotizmust erősítő, a helyi közösségek bevonásán alapuló közösség- és helyi társadalomfejlesztő mintaprojekt indul a két intézet és a helyi, térségi segítők együttműködésében. A projekt során a helyi és környékbeli kulturális közfoglalkoztatottak és önkéntesek feltárják a Pécsváradi Leányvásárhoz kapcsolódó kulturális és történeti értékeket, továbbá a térségben élők viszonyát, kötődését a Pécsváradi Leányvásár hagyományához. A felmért erőforrások alapján a résztvevők fórumot szerveznek a gazdaságfejlesztési lehetőségekről, és helyi fejlesztési koncepciót dolgoznak ki.

A projekt része az önkéntesek toborzása, felkészítése, melyet a Herman Ottó Intézet és a Nemzeti Művelődési Intézet 2016. október 6-án, az első szakmai nappal kezdett meg Pécsváradon. A projekt során az értékfeltárásban résztvevők interjúk valamint fényképek készítésével és gyűjtésével, levéltári dokumentumok felkutatásával foglalkoznak majd, ezáltal is erősítve saját, és közvetlen környezetük helyi kötődését is.Az első szakmai napon Kutas Éva előadásából megtudhattuk, hogy a Pécsváradi Leányvásár régi időkig visszanyúló gazdag hagyománnyal és színes szokásokkal övezett ünnep, melyhez a mai napig szorosan kapcsolódik többek között a számos népdalban is megörökített szelídgesztenye. Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója ismertette a projekt részleteit, tervezett ütemezését, módszereit, bemutatta a közfoglalkoztatottak tervezett szerepét a projektben, majd Tar Gyula, a Herman Ottó Intézet igazgató-helyettese előadásában a tájértékfelmérések és közösségi felmérések elemeit, lépéseit mutatta be. Az Intézet munkatársai pedig a korábbi felméréseken készült, a közösségi felmérés módszereit színesen bemutató képekkel keltették fel az önkéntesek érdeklődését a felmérés iránt.

A komplex értékfelmérés következő állomására a Pécsváradi Leányvásár idején, 2016. október 14-16. között került sor, ahol a projekt térségi megvalósítói a már-már összművészeti fesztiválon a hagyományőrző, a kézműves és helyi termékekkel foglalkozó szereplőkkel találkozhattak, és interjúkat is készítettek. Az évek során sok változáson ment keresztül a Leányvásár arculata – ahogyan korábban Kutas Éva előadásában is hallhatták a résztvevők -, melyet a vásár ideje alatt kiállított és látogatható tárlaton végig követhettek az érdeklődők.A mintaprojekt megvalósításának további lépéseként folytatódik a helyi résztvevők közötti ismeretátadás, közösségi értékfelmérés a Leányvásár témaköre mentén, amelynek tapasztalatairól és a felmérés módszertanáról kisfilm készül.

Forrás: Szikora Anna, Vágány Zoltán
Értékek a Zengővidéken Értékek a Zengővidéken Értékek a Zengővidéken Értékek a Zengővidéken Értékek a Zengővidéken
Értékek a Zengővidéken Értékek a Zengővidéken Értékek a Zengővidéken Értékek a Zengővidéken Értékek a Zengővidéken