2017. december 14., csütörtök      Köszöntjük a Szilárdákat!
Keres Akadálymentes verzió
Felhasználói név: 
Jelszó: 
Bejelentkezés
2017. december
Előző hónapHKSzCsPSzVKövetkező hónap
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       

 

Csatlakozz Te is közösségeddel a Telihold Túrához!

2016. április 14., csütörtök    Tartalom nyomtatása
A Mecseki Zöldutasok évek óta minden teliholdkor feltúráznak a Cserkút fölött magasodó Jakab hegyre. A kezdetben maroknyi csapat mostanra megsokasodott, a telihold túra mindig izgalmas élményt jelent a résztvevőknek.
A Telihold fénye mindig elég ahhoz, hogy a bátor éjszakai túrázók felfedezzék a természet különlegességeit, az éjszaka élővilágát - ezért ilyenkor nincs szükség semmilyen mesterséges fényforrásra. Az éjszakai félhomályban sokkal intenzívebben, erősebben érzékeljük a természet hangjait, illatait, rezdüléseit.

A Mecsek zöldút és a telihold túra töretlen népszerűsége adta az ötletet, hogy országszerte más zöldutakon is meghirdessük ezt a különleges természetjárást. Mivel idén áprilisában 22-én, a Föld Napján is telihold lesz, hagyományteremtő szándékkal éjszakai túrával ünnepeljük bolygónkat a zöldutakon. A kezdeményezést támogatja a Herman Ottó Intézet, csatlakozott már több régi és új zöldút, és számítunk az IKSZT-k aktív részvételére is.

Ha szívesen csatlakozol a kezdeményezéshez és közösségedben szervezel Teliholdas Túrát, kérjük jelezd számunkra 2016. április 18. (hétfő) 12 óráig a következő linken:

Regisztráció


Ha olvasnál arról, hogy mik azok a zöldutak:


A zöldutak a magánszemélyek és közösségek tudatos összekapcsolásának eszközei, melyeket a helyi közösségek tagjai alakítanak ki, keretet biztosítva ezáltal a térségi szemléletű, táji léptékű, alulról építkező kezdeményezéseknek. A zöldutak megfelelő teret jelentenek a természetvédelemhez, örökségvédelemhez, fenntartható (szelíd) turizmushoz és környezetbarát közlekedéshez kapcsolódó fejlesztések számára. A zöldutak célja a helyi közösségi kapcsolatok erősítése és a helyi erőforrásokra alapozott gazdaság fejlesztése. A zöldutak fizikai értelemben olyan többfunkciós útvonalak, melyeket a nem motoros közlekedés céljára alakítanak ki. Lehetnek zöld folyósok, történelmi kereskedelmi útvonalak, folyók és vasutak mentén vezető ösvények, utak, melyek felfűzik egy táj értékeit, hagyományait és összekapcsolják közösségeit.

A zöldutak létrehozásának egyik kiindulópontja egy táj értékeinek felismertetése, aktív megőrzése, továbbörökítése. A környezettudatos értékrendű, zöldutas közösségek fontos célja a szemléletformálás, az egyéni – közösségi érzékenyítés a globális társadalmi és gazdasági problémákra, az egyének felelősségvállalásának, a fiatalok szülőhelyükhöz való kötődésének erősítése.

A zöldút szellemi ösvény is, mely összekapcsolja a környezetükre igényes, egymásra nyitott embereket és fizikai kapu, amely bevezeti a természetet a településekre és kiviszi a városiakat a természetbe. Az út találkozóhely, közösségi tér, lehetőség a hagyományőrzésre, tanulásra, közös sport - és egyéb szabadidős tevékenységekre. Lehetőséget ad arra is, hogy a helyi lakosok sokféle kapcsolatot teremtsenek a szomszédos településekkel. A zöldutak „emberek az emberekért” szemlélete lehetőséget teremt arra, hogy egy település, egy térség lakói közelebbi kapcsolatba kerüljenek egymással.
Kulcsszavak: Föld napja, túra