2017. december 14., csütörtök      Köszöntjük a Szilárdákat!
Keres Akadálymentes verzió
Felhasználói név: 
Jelszó: 
Bejelentkezés
2017. december
Előző hónapHKSzCsPSzVKövetkező hónap
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       

 

Átadták az idei Herman Ottó Szellemisége Díjakat

2016. december 20., kedd    Tartalom nyomtatása
Dr. Molnár Zsolt botanikus, etno-ökológus és a Mecsek Zöldút Egyesület kapta a 2016-os Herman Ottó Szellemisége Díjakat. A díjjal azon személyek és közösségek munkáját ismerik el, akik a kutatás és tudományos ismeretterjesztés területén kiemelkedő eredményeket értek el, munkájukkal kimagaslóan segítették a környezet- és természetvédelmet.
„Karácsony felé közeledve, még ezekben a napokban is hatalmas pörgés van, permanens átalakulás. Ebben az évben ez volt a legjellemzőbb feladatunk. Úgy gondolom, ezt az akadályt legjobban a Herman Ottó Intézet vette” – mondta V. Németh Zsolt köszöntőjében. A környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár hozzátette: példaértékű, amit az Intézet fel tud mutatni, ahogy Herman Ottóhoz hasonlóan a folyamatos átalakulás révén meg tudja őrizni az értékeket, de meg tudja tenni a következő lépést is.

Megnyitó beszédében Mezőszentgyörgyi Dávid úgy fogalmazott: mi hiszünk abban, hogy a matéria, ami körbevesz minket az csak egy eszköz ahhoz, hogy a szellemet és a lelket egybe tudjuk tartani, ehhez pedig emberek kellenek. Ezért keresünk olyan partnereket, akikkel egy hullámhosszon vagyunk, akikkel együtt tudunk dolgozni. Ez átsegít minden nehézségen!

Idén immár második alkalommal adták át a Herman Ottó Szellemisége Díjakat „az Ember” és „a Közösség” kategóriában a Herman Ottó Konferencia Központban megrendezett gálán. A Herman Ottó Intézet 2015-ben megalapította a díjat, hogy elismerje azon személyek és közösségek munkáját, akik hazai és nemzetközi szinten, a kutatás és tudományos ismeretterjesztés területén kiemelkedő eredményeket értek el, példaértékűt és maradandót alkottak, munkájukkal kimagaslóan segítették a környezet- és természetvédelmet, a természetkutatást illetve zoológiát.

A döntés alapján a Herman Ottó Szellemiség Díj „az Ember” kategóriában elismerő díjat Dr. Molnár Zsolt botanikus, etno-ökológus vehette át, aki 1990 óta az Magyar Tudományos Akadémia vácrátóti Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetének kutatója, jelenleg tudományos tanácsadója, a Hagyományos ökológiai tudás kutatócsoport vezetője. Doktori fokozatát 2007-ben szerezte, 2013-ban Pro Natura díjat kapott, 2015-ben lett az MTA doktora. Kutatásainak fő motivációja az, hogy a múlt jobb megismerésével mélyebben megértsük, pontosabban értékelhessük hazánk tájainak mai növényzetét, a fennmaradt növényzeti örökséget. Kutatási eredményeit a természetvédelmi kezelésekben, az európai agrárszabályozások kialakításában és a környezeti nevelésben közvetlenül hasznosítják. Szerzőként, társszerzőként számos könyve jelent meg, emellett oktatási, szemléletformáló tevékenysége igen széleskörű.

Példaértékű munkájának elismeréseként pedig „a Közösség” kategóriában vehetett át az elismerő díjat a Mecsek Zöldút Egyesület, egy olyan élő, működőképes szellemiség-közvetítő műhely, amely lehetőséget nyújt a helyieknek és az odalátogatóknak a lelki és fizikai rekreációra, az értékek közvetítésére és a fejlődésre. Az ott élők saját belső erőforrásaikból merítve hozzák létre a közösséget, részletesen felkutatták az egyes falvak helyi értékeit, termékeit, szolgáltatásait, programjait, hagyományait, gasztronómiáját, a turizmus fejlesztési lehetőségeit. Az egyesület színvonalas vendéglátással egybekötött programokat szervez, a tervezett útvonal a teljes Mecseket bejárja.

Gratulálunk a díjazottaknak!

Forrás: Herman Ottó Intézet
Átadták az idei Herman Ottó Szellemisége Díjakat Átadták az idei Herman Ottó Szellemisége Díjakat Átadták az idei Herman Ottó Szellemisége Díjakat Átadták az idei Herman Ottó Szellemisége Díjakat Átadták az idei Herman Ottó Szellemisége Díjakat
Átadták az idei Herman Ottó Szellemisége Díjakat Átadták az idei Herman Ottó Szellemisége Díjakat Átadták az idei Herman Ottó Szellemisége Díjakat Átadták az idei Herman Ottó Szellemisége Díjakat